Participatie maatschappij in het verleden, heden en toekomst

Mijn opa woonde tot zijn 88ste zelfstandig

Vroeger…… woonde mijn Opa (een gepensioneerde landbouwer met een moestuin waar 25 mensen goed van konden eten) op zijn ouderlijke boerderij. Hij woonde in een deel ervan, het andere deel werd bewoond door mijn oom en tante en 6 neven en nichten. Opa heeft, na het overlijden van oma, tot zijn 88ste levensjaar daar zelfstandig gewoond. Hij had zijn eigen keuken, fornuis, woonkamer, serre. Kon er zijn huisdieren houden, zijn sigaartje roken, zijn borreltje drinken en op zondag kwamen (bijna) alle kinderen (9) met aanhang en kleinkinderen (vaak zo’n 30 in getal).

Wat kon opa niet… de warme maaltijd en zijn was… voor de warme maaltijd schoof hij (als dat paste) aan bij oom en tante, of hij kreeg een pannetje aangereikt. De was werd keurig door mijn tante voor hem gedaan.

Mijn opa overleed in zijn eigen huis in zijn eigen bed in 1983!

Thuis blijven wonen anno 2014

Ik ken een oudere weduwe vrouw, bijna 80 jaar, woont in een groot huis in een villa wijk. Twee labrador’s, grote tuin. De buurt verjongd langzaam. Ze wil niet naar een andere plek (serviceflat, verzorgingshuis). De honden worden door de buurt uitgelaten, daar hoeft ze niets voor te doen en ook niemand voor te vragen, dat regelt zich zelf.
Koken en boodschappen doen gaat nog net – met de scootmobiel. Regelmatig wordt er gebeld rond de klok van 17.00 uur, “heb je al gekookt? Nee? Wij maken wel een extra bordje”.

De huishoudelijke hulp is er al 25 jaar, al jaren dezelfde en het vertrouwde gezicht. Dus niks WMO. De thuiszorg komt wel ‘s ochtends en ‘s avonds voor de noodzakelijke zorgtaken (wassen, aan- uitkleden, steunkousen, etc.)

Participatie Maatschappij

Bijgaand artikel geeft nog een breder beeld van wat Rutten de Participatie Maatschappij noemt. Vooral niet te veel gaan regelen in die omgevingen waar het werkt (dorpen, gezinnen, villawijken), aandacht voor risico omgevingen (grote steden en wijken, waar je de buren bijvoorbeeld niet kent).

FHS_ParticipatieSamenleving

Bron uitgelichte afbeelding: www.fov.be

Geplaatst in Facilitair en getagd met , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *